Hopp til hovedinnhold

Det amerikanske valget: USAs rasistiske historie

Bildet inneholder tre portrettbilder: Fra venstre, Gjermund Stenberg Eriksen med kort mørkegrått går og i kledd halvåpen skinnjakke og sort tskjorte. Lisa Cooper med halvlangt mørkt hår, runde øredobber, lyseblå turtleneck og mørk dressjakke. Ketil Raknes har sort, kort hår, briller og er ikledd sort tskjorte med mønstret dressjakke over.
Deichman Bjørvika, Oslo
Gå til arrangementet på Facebook

I høst arrangerer Tankesmien Agenda, Civita og Minotenk tre samtaler med Deichman Bjørvika om USA og det kommende valget 5. november.

Vi starter rekka med å skue bakover og ser nærmere på USAs rasistiske historie. Kan det hjelpe oss med å forstå det dypt splittede samfunnet som flere frykter er på randen av borgerkrig?

«All men are created equal», står det skrevet i den berømte uavhengighetserklæringen fra 1776. Ofte blir det trukket frem at USA ble grunnlagt på nettopp idealer som likeverd og grunnleggende rettigheter for alle. Men realiteten har vært en helt annen for USAs svarte befolkning.

Denne kvelden spør vi: Hvordan har rasismen vært med på å forme USA, og fungerer rasisme som en politisk kraft også i dagens USA? Hvordan vil rasismen prege årets valg mellom Kamala Harris og Donald Trump?

Kveldens panel består av:

  • Ketil Raknes, forsker og forfatter, aktuell med boka «Hvit makt. USAs rasistiske historie»
  • Lisa Cooper, leder for Catalysts og tidligere leder av Democrats Abroad Norway
  • Gjermund Stenberg Eriksen, USA-ekspert, serieskaper og podkastvert
  • Samtalen ledes av Lisa Esohel Knudsen, nestleder i tankesmien Minotenk

Du kan stille spørsmål til ekspertene avslutningsvis.

Samtalen foregår på Musikkscenen i 3. etasje, ute i det åpne biblioteket. Det er ingen billetter, gratis og åpent for alle.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Unngå å gå glipp av noe! Få de siste oppdateringene fra oss rett i innboksen din.