Rødgrønn debatt: Hva må gjøres i offentlig sektor?

Arrangeres av/med
Høyresiden går til valg på kutt i offentlig sektor. De får også drahjelp av nye aktører. I USA har Trump satt Elon Musk til å «effektivisere» amerikansk byråkrati.
I Norge påstår en tidligere McKinsey-topp i boka «Landet som ble for rikt» at vi med letthet kan kutte 3-400 milliarder i offentlig sektor. Det florerer med lettvinte kuttforslag uten at konsekvensene drøftes.
Alle vil modernisere, effektivisere og digitalisere offentlig sektor, men hvordan får man det egentlig til? Stemmer det at det sløses i offentlig sektor?
Hva med varslene om overbelastning og bemanningskrise i skole, barnehage og helse, eller lange saksbehandlingskøer hos NAV og manglende kraft i kampen mot økonomisk kriminalitet?
Å kutte i sykelønn, trygder og pensjon, legge ned velferdstjenester eller selge kraftverk og offentlig eiendom er ikke «effektivisering», men kutt i fellesskapsløsninger til fordel for skattekutt til enkeltindivider.
Det er gjennom offentlig sektor at likhet, velferd, trygghet og demokrati sikres, men kan man effektivisere uten at det går ut over felleskapet og tilbudet til innbyggerne? Er det blitt for mange direktører, direktorater, ledere og kontrollbyråkrater?
I Ap/Sp-regjeringens politiske plattform stod det at «et av regjeringens viktigste prosjekter er en tillitsreform i offentlig sektor [som] skal gi tilliten, tiden og makten tilbake til de som utgjør førstelinja og ryggraden i velferdsstaten, som for eksempel lærerne, sykepleierne, politibetjentene og fastlegene».
Hvilke resultater sitter vi igjen med, og hva har vi lært? Er tillitsreformen over nå, eller er dette fortsatt aktuell politikk for rødgrønne partier?
Vi inviterer til innledninger og rødgrønn debatt for å bore dypere i hva som egentlig skjer i offentlig sektor. Hva er ståa? Hva står på spill i valget? Hva er de rødgrønne løsningene?
Innledere:
- Bent Sofus Tranøy, professor ved Universitetet i Innlandet og Høyskolen Kristiania
- Hilde Nagell, rådgiver i Tankesmien Agenda
- Ellen Dalen, nestleder i Norsk tjenestemannslag (NTL)
- Marit Himle Pedersen, fylkesstyremedlem i Utdanningsforbundet Vestland (kontaktperson grunnskole)
- Monica Brekke Fosse, leder av Fagforbundet Stord/FitjarPolitikerpanel:
- Kjersti Toppe, stortingsrepresentant og førstekandidat for Senterpartiet
- Benjamin Jakobsen, stortingsrepresentant og fjerdekandidat for Arbeiderpartiet
- Sofie Marhaug, stortingsrepresentant og førstekandidat for Rødt
- Marthe Hammer, førstekandidat SV
- Frøya Skjold Sjursæther, førstekandidat for MdGMøtet ledes av Linn Herning, daglig leder i For velferdsstaten.
Møtet vil blir strømmet direkte på Facebook og Dagsavisen. Opptak publiseres på rødgrønndebatt.no og vil også bli tilgjengelig som podcast.
Om Rødgrønn debatt:
På vei inn i 2025 ser vi en stor mobilisering på norsk høyreside. FrP er største parti på målingene, og vi har fått hele tre ulike lobbyorganisasjoner som jobber for mindre skatt til de aller rikeste i landet.
Hvis valget i september går slik målingene nå viser vil samfunnsretningen endres radikalt. Organisert arbeidsliv, fellesskapsløsningene og velferdsordninger som er kjempet frem gjennom generasjoner er truet.
Tiden vi lever i krever sterkere fellesskap og mer demokrati, ikke mer individualisme og marked. De folkelige bevegelsene som arbeiderbevegelsen, miljøbevegelsen, bondebevegelsen og fredsbevegelsen har formet det moderne Norge og gjort oss til et av verdens beste samfunn. Skal valget i september vinnes, trengs det samarbeid og mobilisering.
Tankesmien Agenda, Manifest Analyse og For velferdsstaten inviterer til rødgrønn debatt og arrangerer dette halvåret møter i Trondheim, Kristiansand, Bergen, Stavanger, Drammen, Tynset, Kirkenes, Oslo og Arendal.