Trenger vi en ny ytringsfrihetskommisjon?


Espen Goffeng prater med Trygve Svensson og Anine Kierulf om ytringsfrihetens grenser.

For litt siden kom Trygve Svensson - leder i sentrum/venstres store tankesmie Agenda - med det strålende forslaget å sette ned en ny ytringsfrihetskommisjon.  I denne episoden diskuterer Trygve, Anine Kierulf og jeg status for ytringsfrihet og hva som har endret seg siden sist (1999). gjenta teksten fra den gamle for oss selv i speilet hver morgen mens vi pusser tennene. Vi er skjønt enige om at dette trengs, selv om Anine også mener at vi bør   Det var et par temaer vi ikke fikk behandlet skikkelig. Jeg ymter frempå om det ene akkurat idet Trygve forsvinner ut døra for å introdusere den nye boka til Sigrun Aasland, Det Trengs En Landsby. I tillegg ville gjerne Anine dele ut noen vel fortjente klaps, men det får vi komme tilbake til.


Denne podcasten er laget av Espen Goffeng, i samarbeid med Agenda. Goffeng er ansvarlig for innholdet. Espen tar veldig gjerne imot tips om hva folk vil høre om og hvem de vil høre det fra. Samt ris og ros på Facebook-siden. 


Hva har de gjort feil?

Hovedfokuset i podcasten vil helt klart være på problemene sosialdemokratiske partier sliter med rundt omkring. Deres nedgang er bekymringsverdig. Hva har skjedd med dem, og hva har de gjort feil? Sosialdemokratiets partier er i jo forvitring i mange europeiske land, og ytre høyre styrker seg. Labour er – etter et elendig EU-valg - i full fart på vei inn i nye interne stridigheter. Hvorvidt de vil være i stand til å vinne et valg i nær fremtid virker å være avhengig av om deres motstandere skyter seg selv i foten med et enda større kaliber enn de selv gjør. Sverigedemokratene er sannsynligvis ikke ferdige med å vokse, og  "sosserna" i Sverige har gjort sitt dårligste valg siden begynnelsen av 1900-tallet. AfD er på fremmarsj, og de nye sjokkerende tallene Bundestag nettopp har frigitt om kriminalitet og integrering kommer ikke til å stoppe denne veksten. EU-parlamentet går mot høyre. Macron er IKKE en seier for venstresiden. Og i løpet av et knapt år ble han byttet ut som «Europas nye ansikt» til fordel for Matteo Salvini. Det er krise i Europa. I USA klarer Demokratene ikke helt å hamle opp med Trump, som ligger på samme nivå av popularitet som Obama gjorde på samme tid i sitt opphold i Det hvite hus.


Et åpent spørsmål

Hvorvidt Arbeiderpartiet igjen vil bli det statsbærende partiet det en gang var er et åpent spørsmål. Ifølge professor i politikk  Matthew Goodwin er vi nå inne i en fase hvor det ikke bare er snakk om hvordan disse partiene skal komme tilbake til sin gamle plass. Men også om hvordan de i det hele tatt skal overleve over lang tid. 

Forrige
Norge trenger friske tanker og ideer
Back To Top