Foto: Flickr, CC, Gage Skitmore

Spikeren i kista for Trump?


Alle visste at Trump var sjåvinistisk, men dette tar kaka. Og betyr trolig Clinton-seier om en måned. Midt under orkanen Matthew slo to politiske bomber ned i USA natt til lørdag. Først publiserte Washington Post en særdeles slaskete video av Trump fra 2005, av en samtale mellom republikaneren og en programleder under innspillingen av et TV-show. I videoen hører vi Trump skryte av å ha prøvd seg på en gift kvinne og snakke om at han har lyst å kysse kvinner, samme år som han giftet seg med sin tredje kone, Melania Trump. I tillegg sier Trump at alle lar han gjøre hva han vil fordi han er kjendis, inkludert å gripe kvinner i skrittet.
Midt under orkanen Matthew slo to politiske bomber ned i USA natt til lørdag
Knappe tre timer etter at den skandaløse videoen ble publisert, slapp Wikileaks flere tusen e-poster tilhørende Clintons kampanjesjef Jon Podesta. E-postene inneholder blant annet utdrag fra Clintons mye omtalte taler til Wall Street-firmaer, deriblant Goldman Sacks.Under nominasjonskampen presset Bernie Sanders på for å få nettopp disse talene publisert. I utdragene ser vi en Clinton med et tett forhold til finansverden, men også varmere holdninger overfor frihandel enn hun har vist offentlig. I tillegg innrømmer Clinton at hun har levd et liv som er veldig ulikt fra «vanlige amerikanere», og at hun dermed ikke helt kan forstå deres bekymringer. Wikileaks-avsløringene kommer samme dag som at amerikanske myndigheter uttalte at de mener at Russland står bak hackingen av demokratene, som førte til publiseringen av disse epostene. Det tidlig å si hvilke følger disse bombene vil få for valget, men ved første øyekast ser det ut å ramme Trump hardest.Det tidlig å si hvilke følger disse bombene vil få for valget, men ved første øyekast ser det ut å ramme Trump hardest. At Hillary Clinton ikke forstår vanlige amerikaneres liv kommer knapt som en overraskelse på hennes velgere. Ei heller er det nytt at hun har byttet standpunkt på frihandel, eller at hun har tette forbindelser til USAs finansverden. De fleste velgere som blir støtt av disse faktorene hadde trolig allerede bestemt seg for at Clinton var uspiselig.
De fleste velgere som blir støtt av disse faktorene hadde trolig allerede bestemt seg for at Clinton var uspiselig
Demokratene kan dessuten tåkelegge mye med å påpeke at russerne står bak og prøver å påvirke valgkampen. Ved å gjøre dette kan de så tvil om hvorvidt enkelte avsløringer er ekte, eller russisk propaganda. På den andre siden vet også alle at Trump er sjåvinistisk og har et usedvanlige godt selvbilde. På meningsmålingene leder Clinton blant kvinnelige velgere med 54 prosent mot 36 prosent – en prosent Trump må øke for å vinne valget. Videoen kan gjøre dette umulig. For i klippet tar Trump sjåvinismen sin til et helt nytt nivå. Donald er tross alt en reality-stjerne, og klippet minner om nettopp reality-TV. Trump viser ikke bare null respekt for kvinner, men også for ekteskap. Dialogen er rå, utrolig avslørende og umulig å bortforklare, som Trump selv viste med å raskt forsøke seg på en video-unnskyldning publisert sent på kvelden.
Dialogen er rå, utrolig avslørende og umulig å bortforklare
Mange verdikonservative republikanere som var på vei til å bite i det sure eplet og stemme mot Clinton, blir nå fort sittende hjemme om en måned. Dette vil være siste dråpe for mange. At tidligere presidentkandidater som Jon Huntsman nå ber Trump trekke seg, er ingen overraskelse da han helst vil se alle andre enn Trump i Det hvite hus. Selv om partiet kan nominere andre hvis Trump trekker seg, blir det organisatorisk mareritt rundt stemmesedler, da avstemningen allerede har startet i flere delstater. Det skal nok mye til før Trump gir seg før november. Det som bør bekymre Trump mer er at ledere som Paul Ryan, Mitch McConnel og Reince Priebus i natt tok så kraftig avstand fra sin egen kandidat. Flere medier rapporterte i sommer at Det republikanske partiet planla å flytte ressurser vekk fra Trump og over på kongressvalget hvis det så dårlig ut på målingene i oktober. Med disse avsløringene har de fått en unnskyldning til å gjøre nettopp det. Utfordringen for Trump er at han knapt har bygd opp infrastruktur rundt sin kampanje, og heller lent seg på partiets valgkampmaskineri. Clinton derimot, har bygd en politisk maskin uten like. Hvis nå republikanerne lar Trump seile sin egen sjø kan det virkelig bli rått parti mot Clinton.
Utfordringen for Trump er at han knapt har bygd opp infrastruktur rundt sin kampanje
Nøyaktig en måned før valget kan dermed Trump omsider ha blitt innhentet av sin kontroversielle fortid. Ved å gi en av de av viktigste velgergruppene nok en grunn til å sitte hjemme i november, og sitt eget parti enda en unnskyldning til å distansere seg fra ham, kan Trump ha satt spikeren i egen kiste.   Kronikken er skrevet av Thor Steinhovden og sto først på tv2.no på #2Sitert 9. oktober 2016
Forrige
Norge trenger friske tanker og ideer
Back To Top