Yascha Mounk til Norge Publisert:

Harvard-forskeren Yascha Mounk kommer til Norge torsdag 15. november.

«Hvis vi taper de neste avgjørende slagene kan det hende vi taper hele kampen», skriver Harvard-forsker Yascha Mounk i sin siste bok People vs. Democracy – Why Our Freedom is in Danger and How to Save it. Han er en av verdens ledende eksperter på liberale demokratier i krise og fremveksten av populisme.

Harvard-forskeren har gjennom mange år forsket på holdninger til demokrati. Ifølge Mounk ser vi en økning av såkalte «illiberale demokratier». Endringene skjer ikke som følge av kupp over natten, men gradvis. Demokratiske valgte regjeringer bruker sin makt på å undergrave de samme institusjoner og rettigheter som bidro til å gi dem makten.

Ifølge analyseorganisasjonen Freedom House utviklet hele 71 land seg i 2017 i en mer udemokratisk retning. Det er 12. året på rad at et flertall av land på verdensbasis beveger seg i negativ retning.

Det er ikke bare i USA Mounk ser en slik utvikling. Også i Europa finnes et lignende bilde. For 20 år siden oppga én sjettedel av briter og en fjerdedel av tyskere at de ønsket «strongman-lederskap», fremfor noen som tar hensyn til parlament og demokratiske valg. I dag er denne andelen henholdsvis én av tre og én av to.

Hvor bekymret bør vi være for en slik demokratisk forvitring? Hvor utbredt er den, og er det relevant i en norsk kontekst? Hva er løsningene på en slik utfordring?

Torsdag 15.november, kl. 0900 – 1030 kan du møte Yascha Mounk i Universitetets aula, i regi av Tankesmien Agenda i samarbeid med Universitetet i Oslo.

Du kan melde deg på arrangementet via nettsiden til Universitetet i Oslo.

Les mer om Yascha Mounk

Mounk er født i Tyskland med polske foreldre, men bor i dag i USA. Han tok doktorgrad i statsvitenskap på Harvard og foreleser her. Han er direktør ved Tony Blairs Institute for Global Change. Mounk har forfattet flere bøker. I tillegg driver han podcasten «The Good Fight», der han med gjester som Francis Fukuyama, Anne Applebaum og Branko Milanovic, leter etter ideer, politikk og strategier som kan vinne over populister som Donald Trump – både i de neste fire årene, og i de neste 40.

VI ANBEFALER OGSÅ..

 • Anne Beathe Tvinnereim til Agenda

  Anne Beathe Tvinnereim blir ny rådgiver i Agenda.

  Les mer...
 • Ukeslutt: Matteus-økonomien

  For hver den som har, skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal...

  Les mer...
 • Norsk global lederrolle

  Astrup vil at verden skal endre kurs. Men da må han være villig til å gjøre det...

  Les mer...
 • Snu ryggen til jødehatet

  Det er heldigvis sjelden kost å få så direkte og vulgære hatefulle ytringer fra...

  Les mer...
 • Globale fellesinteresser og Norges fredsengasjement

  Verden trenger langsiktig fredsarbeid og Norge har mye å bidra med. Det er...

  https://tankesmienagenda.no/no...