Høyre bløffer om næringslivet Publisert:

Hvorfor skulle ikke nordmenn like næringslivet?

Næringsministeren «(…)ser konturene av en allianse mot privat verdiskaping». Civita-lederen påstår at «Det blåser en anti-næringslivsvind over Norge».

Det er merkelig at de er så samkjørte, for det de sier, er jo ikke sant. Hvorfor skulle ikke nordmenn like næringslivet?

Få bort svart økonomi

Det er jo ikke bare dem som eier bedrifter som heier på næringslivet, det gjør også alle vi som jobber i næringslivet, har jobbet i næringslivet og kjenner noen som jobber i næringslivet. Spørreundersøkelser gjennomført av NHO bekrefter dette.

 

Så kan man mene ulikt om hvordan vi sikrer fremtidens vekst og verdiskaping. Da er det for eksempel avgjørende at vi får bort useriøse aktører og svart økonomi.

Tiltak mot svart arbeid vil imidlertid ifølge Civita lage unødig byråkrati. Teknologiutvikling og omstillingsevne i norsk næringsliv henger uløselig sammen med faste ansettelser.

Hva vil de i Høyre? Jeg aner ikke

Derfor ønsker også ni av ti næringslivsledere et arbeidsliv med faste ansettelser som hovedregel. Stortingsflertallet har, mot regjeringens vilje, nylig vedtatt å stramme inn på innleie av arbeidskraft, men med fortsatt gode muligheter for å benytte innleie ved topper og midlertidige behov.
Det handler også om å sikre fortsatt oppslutning om internasjonale handelsavtaler, noe som burde være en viktig sak for Høyre. De siste årene har vi har sett hva som kan skje når vanlige folk sitter igjen uten gevinsten av globalisering.

Men Høyre vil ikke ta jobben med å bevare noe av dette. Hva vil de i Høyre? Jeg aner ikke. Jeg hører ingenting gjennom støyet hva de mener at andre mener.

Kronikken er skrevet av Sigrun Gjerløw Aasland og stod først på trykk i Aftenposten.