Foto: Unsplash, Cc, Devin Avery

Det unge USA stiger fram Publisert:

Millenials

Ifølge forskningsinstitusjonen Pew Research Center vil generasjonen som er født mellom 1981 og 1996, såkalte Millenials, utgjøre 73 millioner amerikanere i 2019. Med en forventet nedgang blant Baby boomers, USAs største generasjon nå, vil det si at Millenials klatrer opp som den største gruppa. Den rollen antas de å beholde i lang tid. Hvilke følger kan det få for politikken?

Hvis bare Millenials hadde stemt i 2016, ville Hillary Clinton vunnet alle delstater utenom åtte. Det trengs 270 valgstemmer for å vinne, men i et Millenium-valg ville demokratene tatt 504 av totalt 538 valgstemmer.
Det er allerede skrevet mye om amerikanske Millenials. Det hevdes at de er selvsentrerte og bortskjemte. De bryr seg mer om kjendiser enn politikk, og stemmer sjelden. Meningsmålinger har vist sjokkerende resultater, som at bare 66 prosent er sikre på at jorda er rund (YouGov 2018). Men det er ikke bare negative ting å si.

Millenials er den generasjonen som er mest positiv til homofilt ekteskap og innvandrere i dagens USA. De er mest bestemt på at svarte faktisk utsettes for diskriminering, og det er en mye mer flerkulturell og dermed representativ generasjon for USA. Betydelig færre tror på Gud enn blant eldre amerikanere, og de er mer skeptiske til ideen om at USA er et skinnende eksempel for resten av verden.

Slike synspunkter og faktorer er fremmede for mange i det republikanske partiet, og ifølge Pew mener bare 27 prosent av Millenials av Donald Trump gjør en god jobb i Det hvite hus. På sikt bør republikanerne passe på. I årets mellomvalg dukket nemlig betydelig flere unge opp ved valgurnene enn det som har vært vanlig. En ny generasjon banker på døra.

Kommentaren er skrevet av Thor Steinhovden og stod først på trykk i Dagsavisen.