Den verste, eller den beste dagen i Trumps presidentperiode Publisert:

Donald Trump har blitt implisert i valgfusk. Kanskje var det redningsbøyen han trengte før mellomvalget?

Nå må da noe snart bite på mannen i Det hvite hus, tenker nok de fleste. Det er ikke sikkert.

Tirsdag ble tidligere valgkampsjef Paul Manafort funnet skyldig i bank- og skattesvindel. Nesten samtidig sa Michael Cohen, Donald Trumps advokat og mangeårige «fixer», seg skyldig i skatteunndragelse og brudd på valgkampfinansloven.

Cohen innrømmet nemlig å ha betalt hysj-penger til to kvinner for å påvirke presidentvalget i 2016. Det skal advokaten ha gjort etter ordre fra Donald Trump. Normalt ville derfor hovedfokuset i en slik sak vært den politiske kandidaten som ba om betalingen, altså Trump – ikke advokaten som ordnet det.

Heldigvis for Trump er imidlertid presedensen i USA at man ikke kan stille en sittende president for retten. Det kan kun gjøres i en riksrettssak i Kongressen.

Det foregår ved at et flertall i Representantenes hus må ønske å starte en granskning, før selve saken foregår i Senatet. Her må hele 67 senatorer (et såkalt «superflertall») stemme i favør for å kunne avsette en president.

Det har aldri skjedd før. I 1868 var Andrew Johnson kun én stemme fra å bli avsatt, mens Richard Nixon trakk seg i 1974 før riksrettssaken mot ham startet. I 1998 unngikk Bill Clinton en dom med god margin.

Med dagens republikanerne flertall i begge kamre i Kongressen, sitter Donald Trump foreløpig trygt. Selv etter Cohen-avsløringene har hans egne partifeller hittil fulgt den sedvanlige strategien: ta avstand fra slik oppførsel, påpeke at man trenger mer informasjon, før man til slutt ikke gjør noe som helst. Som regel kommer Trump dem til unnsetning med å skape nye overskrifter.

Den kalkylen kan endre seg hos republikanske politikere, hvis det kommer flere bevis på lovbrudd. Selv om Michael Cohen nå har sagt seg skyldig, har han ikke gjort det klart om han ønsker å samarbeide ytterligere med føderale myndigheter. Hvis han gjør det, hvem vet hvilke andre skjeletter han kjenner til? Cohen var tross alt den som eventuelt begravde dem for Donald Trump, i over ti år.

På den andre siden av partiskillet, vil Cohens tilståelse gi vann på mølla til demokrater som ønsker å stille presidenten for riksrett. 60 demokrater har tidligere stemt for et slikt forslag, men de trenger flere for å komme i nærheten av et flertall. Det demokratiske partiet kan derfor finne på å gjøre riksrett til en kjernesak før høstens mellomvalg.

En slik valgkampstrategi kan være ytterligere motivasjon for den demokratiske grasrota, som lengter etter å påføre Trump politiske nederlag. Men det kan også motivere betydelig flere republikanere til å komme seg til valgurnene tirsdag 6. november.