Finnes det noe håp for den offentlige samtalen i Norge i dag?


Hør Bård Larsen fra Civita, Sylo Taraku fra Agenda, kommentator Hege Ulstein fra Dagsavisen og forfatter Anne Holt diskutere spørsmålet på Gyldendalhuset onsdag 27. november kl. 18. Samtalen modereres av Fredrik Solvang.

Det norske offentlige ordskiftet blir i stadig større grad preget av polarisering, populisme og hatefull retorikk. Samfunnsdebattanter og politikere som ytrer seg offentlig blir offer for sjikane og trakassering både privat og i åpne fora. Dette er blant annet et resultat av en teknologi som fremelsker polemikk og raseri. Den norske offentligheten som skulle være et sted for «mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet», er i ferd med å bli noe helt annet. 

Anne Holt har skrevet om alt dette i sin nyeste roman Furet/værbitt – en bok Dagbladet kaller en «skremmende god samtidskommentar». Hun tar med det opp en tradisjon fra Sjöwall & Wahlöö: Å benytte kriminalromanens form til å diskutere akutte politiske problemstillinger. 

Er vi i ferd med å få en offentlighet der viktige stemmer ikke lenger tør, eller orker, å ytre seg? Skaper teknologiens algoritmer en irreversibel endring i hvordan ytringer fungerer i det offentlige rom? Er dette også grunnen til at stadig flere europeiske land ser større oppslutning på ytterfløyene? 

Og er det i så fall noe vi kan gjøre noe med? Finnes det noen måte å regulere eller endre det offentlige ordskiftet på uten å sensurere? Hva skal et stadig mer desimert, moderat sentrum gjøre? Og er det allerede for sent, eller finnes det en mulighet for å slå tilbake?

Du kan melde deg på HER!

Back To Top