Fra venstre: Erling Laugsand (Senterungdommen), Ida Lindtveit (KrFU), Nicholas Wilkinson (SU), Emilie Bersaas (AUF), Tord Hustveit (Unge Venstre) og Isa Isene (Grønn Ungdom) Foto: Karstein A. Skogseth

Ungt flertall for ny retning for oljefondet Publisert:

Seks ungdomspartier har skrevet under på et opprop hos Tankesmien Agenda. De krever at moderpartiene lar Oljefondet ta del i verdens nye økonomiske virkelighet.

AUF, KrFU, Senterungdommen, Unge Venstre, Grønn Ungdom og SU samles om å la Oljefondet investere direkte i infrastruktur for fornybar energiproduksjon og-distribusjon, som solenergi og vindparker. Sentrum-Venstre partiene har flertall på Stortinget.

Denne saken bør avgjøres i Stortinget før sommeren. Sender Stortinget saken videre til Finansdepartementet, havner den i fanget til finansministeren. Siv Jensen sa nei forrige gang forslaget lå på bordet. Nå krever ungdomspolitikerne omkamp.

– Oljefondets formål handler om å skape verdier for fremtidige generasjoner. Derfor er det viktig at ungdomspartiene – som representerer disse – tar føringen. Det er ikke lenger et spørsmål om Oljefondet åpner for investeringer i unotert infrastruktur, men når, sier Emil André Erstad, rådgiver for internasjonale spørsmål i Tankesmien Agenda.

For å delta i konkurransen om de gode investeringene, trenger Norges Bank mandat til å investere direkte i de gode prosjektene. Dette handler ikke om å gå ned på krav om lønnsomhet, men om å tilpasse Oljefondet til en ny økonomisk virkelighet.

– Tankesmien Agenda er i sluttfasen av arbeidet med et notat om oljefondet og bærekraftige investeringer. Vi er derfor veldig glade for at ungdomspartiene som representerer et flertall på Stortinget allerede nå støtter vår anbefaling om å åpne for investeringer i unotert infrastruktur, sier Marte Gerhardsen, leder i Tankesmien Agenda.

VI ANBEFALER OGSÅ..

 • Klimapolitikken må ut av tåka

  Klimaavtalen i Paris gir ingen automatikk i at det kommer et grønt skifte her...

  Les mer...
 • Grønt skifte trenger blå næringer

  Vi trenger nye arbeidsplasser og lavere utslipp. Det er mulig, men skjer ikke...

  Les mer...
 • Obama viser vei med klimaplan

  Med sin nye klimaplan viser president Obama at løsningen på klimautfordringen...

  Les mer...