Universitetsaulaen var fullt til randen når økonomen Thomas Piketty gjestet i Oslo i dag (foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

Piketty tok Norge med storm Publisert:

Et progressivt skattesystem er nøkkelen til å bekjempe voksende ulikhet. Det sa den franske økonomen Thomas Piketty under sitt Norgesbesøk i dag. Piketty advarte samtidig at å gjennomføre store skattekutt ville ha store konsekvenser langt frem i tid.  

Det var fullt hus når Tankesmien Agenda, Universitetet i Oslo og Norges forskningsråd arrangerte forelesning med Thomas Piketty i universitetsaulaen. Over fem hundre hadde møtt opp for å se økonomen, og arrangementet ble sendt direkte av Aftenposten, VG, NRK og TV2.

Økende ulikhet

I forelesningen presenterte Piketty forskningen i boken Kapitalen i det 21. århundre, som Agenda og Cappelen Damm har samarbeidet om å gi ut på norsk. Økonomen advarte om at økende ulikhet kunne true den sosiale kontrakten i samfunnet. Han la derfor vekt på viktigheten av å opprettholde et progressivt skattesystem for å bekjempe den økende ulikheten.

– Man trenger ikke vente til ulikheten er like stor som i USA før man begynner å bekymre seg, sa Piketty.

Piketty45

Det var en engasjert professor som foreleste for publikumet i aulaen (foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

Et valg å kjempe mot ulikhet

Etter å ha forelest deltok Piketty i et panel bestående av Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, Kalle Moene, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo,  Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon og Ingvild Almås, førsteamanuensis i økonomi ved Norges Handelshøyskole og Universitetet i Stockholm.

I debatten påpekte leder av Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre at politiske valg kan endre ulikhetsbildet. Støre sa at erfaringen viser at rikdom ikke drypper nedover, men hoper seg opp hos de få.

– Vi må ta politiske valg, endre vei og kjempe mot ulikhet, sa Støre.

Piketty2

Det var ikke første gang Jonas Gahr Støre og Thomas Piketty diskuterte ulikhet. Engasjementet fra begge var på topp (foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

Etter debatten signerte Piketty bøker for fremmøtte utenfor aulaen. Mange fikk dermed muligheten til å slå av en liten prat med den franske stjerneøkonomen, og få med seg den ferske utgivelsen av boka hans på norsk.